Miyamoto Musashi a fost un spadasin japonez din secolul XVII. El a fost un luptător remarcabil, cunoscut pentru stilul său de luptă cu două săbii. Miyamoto Musashi a deținut numărul record de victorii în dueluri – 60 de victorii.

El a urmat confucianismul și taoismul și a scris o serie de înțelepciuni actuale și astăzi:

1. Învață să accepți viața așa cum este

Dacă îți vei face prea multe griji pentru viitorul îndepărtat, te vei dedica pradă anxietății și stresului. Pentru a menține o stare de liniște interioară trebuie să înveți să accepți viața așa cum este.

În acest mod vei putea să reziști tuturor dificultăților vieții.

2. Să nu alergi după plăcere ca un lup înfometat

Lucrurile plăcute sunt utile doar atunci când apar în viața ta în mod firesc. Dacă însă te afli în căutarea plăcerii, vei rata micile momente de fericire în viață.

În perioada actuală, majoritatea lucrurilor plăcute sunt de scurtă durată, efemere și tot mai complicat de obținut. Să alergi în căutarea lor nu are sens.

Cele mai frumoase lucruri apar în viața noastră în mod neașteptat.

3. Nu fi impulsiv

Nu este ceva rău să îți urmezi instinctele și intuiția, dar este mult mai bine să analizezi orice situație calm, să iei în calcul toate consecințele și numai după asta să iei o decizie.

4. Nu te mai axa pe propria persoană

Trăim în perioada când oamenii pierd ore în șir pentru a face un selfie cât mai bun ca să îl posteze și să obțină cât mai multe like-uri. Fiecare din noi este în căutarea unei ideal identificat în mediul online.

Încetează să faci acest lucru și concentrează-te pe prezent și pe viața reală.

5. Nu-i permite invidiei să îți controleze viața

Invidia ia forma unei obsesii, ceea ce te determină cel mai des să faci alegeri greșite. Nu îi permite acestui impuls să te manipuleze.

6. Dezvață-te să îți dorești ceva foarte tare

Înțelepciunea budistă spune că orice atașament față de un lucru duce spre dependența față de acesta, ceea ce mai târziu devine o obsesie distructivă.

7. Renunță la regrete

Odată cei vei înțelege și vei accepta că ceea ce ai făcut nu mai poate fi schimbat și că tot ce se întâmplă în viață are un sens, atunci nu vei mai avea regrete.

Regretele ne împiedică să observăm și să folosim noile oportunități, pentru că ne axăm exclusiv pe trecut.

8. Nu îți face griji din cauza despărțirilor

În viață trebuie să te desparți de persoanele sau lucrurile iubite de multiple ori. Dar ține minte că totul în viață se face în favoarea noastră.

9. Nu te compara cu alții

În loc să te compari cu alții, gândește-te asupra la ce ai dobândit tu în viață. Atunci fie simte-te mândru pentru realizările tale, fie lucrează în continuare pentru atingerea scopurilor.

10. Fii întotdeauna deschis noilor șanse

Cel mai irațional lucru este să te ascunzi de oportunitățile pe care le consideri inutile. Fii întotdeauna deschis lucrurilor noi, atunci viața va deveni o călătorie uimitoare.

11. Nu fi sclavul mediului înconjurător

Nu îți fixa prea mult atenția asupra unor lucruri nesemnificative, ca statutul social sau o casă frumoasă. Fericirea în viață este trecătoare și nu este logic să te atașezi de ceva.

12. Fii rațional față de necesitățile tale

Nimic în această lume nu este veșnic. În lumea de apoi, nu vei putea lua cu tine nici măcar o cutie cu chibrituri. Atunci de ce mai alergi în căutarea unor obiecte ca un flămând care niciodată nu își potolește foamea?

13. Să nu dezvolți o pasiune pentru un lucru doar pentru că toți fac asta

Trebuie să crezi în lucrurile care au o valoare personal pentru tine. Ele trebuie să satisfacă nevoile tale intelectuale și spirituale.

14. Să nu îți fie frică de moarte

Advertisement

Acceptă moartea ca ceva inevitabil, dar nu te lăsa speriat de conștientizarea acestui fapt.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.