Expresia are o semnificaţie cât se poate de laică, deşi invocă numele Divinităţii.

Dumnezeu nu bate cu parul! Ce a patit un barbat care a vrut sa loveasca un caine
Dumnezeu nu bate cu parul! Ce a patit un barbat care a vrut sa loveasca un caine

Faptele rele au întotdeauna repercusiuni, chiar dacă nu imediat şi chiar dacă nu din aceeaşi categorie cu păcatul (greşeala, infracţiunea, abuzul) pe care l-am comis.

Sigur, unii sunt convinşi că pot încălca legile, scrise ori nescrise, fiindcă Justiţia pământească o pot păcăli sau cumpăra, iar de cea divină nu se tem, fiindcă nu cred în ea. E foarte ciudat, însă, cum aceşti oameni au de suferit mai apoi în domenii net diferite ale vieţilor lor.

De pildă:

X-ulescu a furat, a făcut evaziune, a înşelat, a nenorocit alţi oameni, şi-a umilit semenii pe motiv că el are bani şi putere.

După un timp, află că este foarte bolnav. Sau că soţia, copilul, mama, oricine drag lui suferă cumplit, poate chiar va muri în curând. Intervine cu bani mulţi şi relaţii la medici, se duce – sau îşi duce fiinţa dragă – la spitale scumpe din străinătate, dar singurul lucru pe care-l obţine este, eventual, câteva săptămâni de viaţă în plus.

Moment în care cei afectaţi de ticăloşiile lui spun: „Dumnezeu nu bate cu parul”.

Sau:

Un caz real. O doamnă, româncă, ajunge manager pe întreaga reţea din România a unei multinaţionale. Făcuse carieră călcând pe cadavre, cum se spune. De cum s-a instalat în funcţie a început să-şi terorizeze subalternii, să le taie veniturile la modul drastic, numai ca să se poată lăuda cât de performantă este ea şi să capete bonusuri consistente.

Din păcate, în viaţa privată are probleme uriaşe. Soţul şi-a găsit o amantă mai tânără, care nu-l neglijează de dragul carierei. Copii n-a făcut cât timp i-a permis biologia, iar acum e, de facto, singură.

Viaţa ei după orele de serviciu pur şi simplu nu există. Shoppingul, fitness-ul, cosmetica şi prietenele nu ţin loc de familie, iar sexul ocazional cu bărbaţi mai tineri n-are cum să-i satisfacă pe deplin nevoile.

Ideea este că, habar n-avem de ce, dar pedeapsa pentru încălcarea legilor morale există aici, pe pământ, în această viaţă, iar cine crede că o poate fenta se înşeală amarnic.

Motivul e cât se poate de simplu: „Dumnezeu nu bate cu bâta”.

Sau, în varianta pentru atei: „Acţiunea generează, invariabil, o reacţiune”.

Mai devreme sau mai târziu, în aceeaşi formă sau în alta.

Dan Horea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.